Burc yorumlari

  • Karsinoid tümörlerin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi

    Karsinoid tümörlerin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi

    Bugünkü sağlık kategorimizde sizlere hakkında çok az şey bilinen bir kanser türünden bahsetmek istiyoruz. Karsinoid tümörü. Uzmanların ifadeleriyle karsinoid tümörünün neden ortaya çıktığı, hangi belirtileri gösterdiği ve nasıl tedavi edildiği hakkında gerekli bilgileri aşağıda sizlere sunuyoruz.

    Mukozanın içine yerleşen ve ön bağırsak, mide, onikiparmak bağırsağı ile pankreas gibi bölgelerde ortaya çıkan karsinoid tümörlerin belirtilerinden bazıları: Düşük tansiyon, ani kızarmalar, kalpte çarpıntı, kaşıntı ve ishal…

    Son yıllarda; stres, yeme bozuklukları, alkol tüketimi, hazır gıdalarla beslenme gibi durumlar, kansere yakalanma riskini artırdı. Vücudun bazı yerlerinde ortaya çıkan tümörler bazen kendini çeşitli rahatsızlıklarla belli ederken, bazen de belirti göstermiyor ve şans eseri ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de karsinoid tümörleri.

    SAĞ KALPTE BOZUKLUK
    Oluşum sebebi tam olarak belirlenemeyen karsinoid tümörler; atipik büyüme patenleri, histolojik olarak farklı boyanmaları gibi değişik parametrelere sahiptir. Bu tümörler, hormonal sistem ile sinir sistemi arasında yer alırlar. Genellikle mide-bağırsak kanalından köklerini alırlar ve mukozanın altına yerleşirler. Ön bağırsak, bronşlar, timus, mide, onikiparmak bağırsağı, pankreas, orta bağırsak, bağırsağın belli bölümleri ve son bağırsak rektum gibi yerlerde görülürler. Belirtileri şu şekildedir:
    Karsinoid sendrom, tümörün karaciğer metastazlarında ortaya çıkan klinik bir tablodur. En önemli belirtiler; yüzde, kol ve bacaklarda ani kızarma, karın ağrısı, kaşıntı ve ishaldir. Ayrıca; tansiyon düşüklüğü ve çarpıntı da oluşabilir.
    İleri evrede sağ kalpte bozukluklar görülebilir. Bu durum, sağ kalp yetmezliğine kadar ilerleyebilir.
    Ciltte oluşan problemlere de dikkat etmek gerekir.
    Karsinoid sendroma yol açan vücuttaki bazı maddeler arasında en önemlileri; serotoninle birlikte bradikinin, histamin, dopamin ve prostoglandinlerdir.
    Semptomlar; alkol, peynir, kırmızı şarap ve çikolata gibi yiyeceklerle aktive olabilir.

    BOLCA B VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAPILIR
    Karsinoid tümör teşhis edildiğinde yapılacak olan tedavi; ya tümörün cerrahi olarak çıkartılması ya da Siklofosfamid denilen bir ilacın uygulanmasıdır. Kandaki serotonin maddesinin yüksek düzeyde bulunması, idrarda ise 5-HIAA’nın fazla miktarda bulunması teşhisi doğrulayan bulgulardır. Sandostatin de hastalığın devamı süresince belli periyotlarda kullanılabilir. Bu ilaç, ishali önlemek için de faydalıdır ama başka yardımcı ilaçlar da denenmelidir. Hastalarda protein eksikliğini gidermek için B vitamini ve türevleri takviye edilmelidir. Ayrıca tek ajanlı kemoterapiler, doksarubisin ve interferon alfa uygulanabilir.

    BELİRTİSİ GÖĞÜS AĞRISI VE ÖKSÜRÜK
    * Apendiks (apandisit) karsinoid tümörü: En sık karşılaşılan tümörlerdir. Karsinoid tümörlerin tedavisi, tümörün boyutuna bağlıdır. Apandisit karsinoid tümörlerinin tamamiyle çıkarılıp temizlenebildiği olgularda, hastanın yaşama süresi uzatılabilir.
    * İnce bağırsak karsinoid tümörü: Genellikle karın ağrılarıyla ortaya çıkar. Hastalık sürecinde bazen bağırsakta tıkanma da yaşanabilinir. Vakaların yüzde 50′sine yakını; vücudun farklı yerlerinden çıkan tümörlere eşlik eder. Genel olarak hayatta kalma oranı yüzde 50′dir. Eğer karaciğer metastazı varsa bu oran daha da düşer.
    * Ön bağırsak karsinoid tümörü: Onikiparmak, bronşiyal, timik ve mide karsinoidleri içerir. Mide kanserlerinde; karsinoid, gastrit zemininden gelişebilir.
    * Bronş kökenli karsinoid tümörü: Nadir olarak görülürler. 50 yaş üzerindeki kişilerde zatürre, kanlı balgam, öksürük ve göğüs ağrısı şikayetlerine neden olur. Metastazlar sıklıkla karaciğerde ve cilttedir.

    PROTEİN DENGEDE TUTULMALI
    Hastalarda beslenmeye de önem verilmelidir. Proteini dengede tutmak için; yoğurt, yumurta ve hindi eti tüketilmelidir. Baklagiller ve zerdeçal da önemli yardımcılardır. Karaciğer metastazlarında; deve dikeni sütü, semizotu, B vitaminleri, betagluten içeren mantarlar ile ekmek kabuğu ve bulgur tüketilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, D-3 vitamininin ve şeftali suyunun da faydası görülmüştür. Ayrıca; nar suyu, saf zeytinyağı ekstreleri ve folik asit de yarar sağlar.

    Okunma Sayısı ; 257 views

    Karsinoid tümörlerin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi Benzer Yazılar

    varis nedir
    varis nedir Varis bacaklardaki damarların belirginleşmesi ve koyu renkli, çirkin bir görünüme sebep olması olarak bilinir. Fakat varisin asıl nedeni
    sağlık için faydalı bilgiler
    sağlık için faydalı bilgiler Bilgi çağında kafamızı karıştıran bilgi yığını arasından, sizin için birkaç yararlı, günlük bilgiyi
    kemik suyunun sağlığa faydaları
    kemik suyunun sağlığa faydaları Kemik suyunun tek faydasının kalsiyum olduğunu okudum. Kalsiyum almak için de kaynatırken sirke de koymak gerekiyormuş.
    gereksiz antibiyotik kullanmak zararlı
    Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan antibiyotikler vücuda zarar veriyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Klinik Bakteriyoloji
    Diş eti dokusunun normal sınırı olan mine-sement birleşiminden başka bir deyişle kron-kök sınırından apikal yöne, yani diş köküne doğru

    Toplam 0 Yorum Yapılmış

    Alttaki formu doldurup yorumunuzu ekleyebilirsiniz




    Karsinoid tümörlerin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi Etiketler

    atipik hemanjiom, , atipik hemanjiom tedavisi nedir, , dekolman nedir, , karacigerde 4 tane hemanjiom un zararı, , karaciğerde atipik hemanjiom nedir,